Tarayıcınız desteklenmiyor. Edge, Chrome, Safari yada Firefox kullanın.

₺300 ve üzeri siparişlerinizde ücretsiz teslimat Hemen Keşfet

Dudak Yarığı ve Damak Yarığına Sahip Bebeklerde Beslenme Temelleri

Dudak yarığı ve damak yarığının bebeğinizin beslenmesini etkileyebileceğini biliyor muydunuz? Dudak ve damak yarıkları, bebeklerin emzik veya biberon emziği etrafında etkili bir sızdırmazlık oluşturma yeteneğini etkileyerek, bebeklerin sütü biberondan çıkarmak için kullandığı emme-yutma-nefes alma dengesini (EYN) koordine etmesini engelleyerek beslenmesini etkileyebilir. Bu durum ayrıca sıvının burundan çıkması ve yanı sıra aşırı hava alımı ile emerken öksürme gibi durumlara da sebep olabilir. Sonuç olarak, dudak veya damak yarığının yeri ve derecesi, beslenmeyi farklı düzeylerde etkileyecektir.

Beslenme uzmanınız, emzirme danışmanınız veya her ikisi de, siz ebeveynlere bebeğinizle etkili, kaliteli beslenme deneyimleri yaşamanız için neler yapmanız gerektiğini öğretebilir veya anlatabilir. Dudak yarığı veya damak yarığı bulunan bebeğiniz için nasıl bir beslenme süreci geçireceğinizi öğrenmek hem sizin için hem de eğer varsa bakıcınız için oldukça önemlidir.

Dudak Yarığı ve Damak Yarığının Beslenmeye Etkileri

Yarıklar, bebeğinizin beslenmesini iki temel şekilde engeller: etkili bir sızdırmazlığın önüne geçer ve bebeğinizin süt çıkarmak için uyguladığı emme-yutma-nefes alma dengesini koordine edemez.

Etkili Bir Sızdırmazlık Nasıl Olur?

Dudak yarığı veya damak yarığı olan bebekler genellikle emzik ve biberon emzikleri etrafında yeterli kavrama yapamazlar ve dolayısıyla sızdırma sorunu yaşarlar. Bunlara ek olarak, damak yarığı olan bebeklerde yarığın açılması nedeniyle ağız ve burun boşluklarını ayırma konusunda zorluklar başlar.

Yalnızca dudak yarığı olan bebekler genellikle başarılı bir emzik veya biberon emicileri haline gelirken, yalnızca damak yarığı olan bebekler ise başarılı beslenmeyi desteklemek için ek değişiklikler ve müdahalelere ihtiyaç duyabilirler.

Emme-Yutma-Nefes Alma Dengesini Koordine Etme Süreci

Dudak yarığı ve damak yarığı olan bebeklerde beslenmenin en zor yanlarından biri, ağızda yeterli basıncı oluşturarak anne memesinden veya biberon emziğinden süt çıkaramamaktır. Bir bebek biberon emziği veya meme/göğüs dokusu etrafında dudaklarıyla yeterli kavramayı ve sızdırmazlığı normal şartlarda kendisi sağlayabilir, ancak bu sızdırmazlık elbette ağız içinde devam etmez. Ağız ve burun boşlukları arasındaki bu ayrım eksikliği, bebeğin süt çıkarmasını zorlaştırır ve burundan sıvı çıkışını artırır. Bu, bebeklerin beslenmek için genellikle basınç yerine sıkıştırma ve emme yöntemini kullanmalarına yol açar. Bu yöntem dışarıdan bakıldığında, bebeklerin emzikleri sıkıştırıyor veya ısırıyor gibi görünmelerine sebep olur. Ek olarak, genetik sendrom veya sıralama (örneğin Pierre Robin sıralaması) nedeniyle dudak veya damak yarığı bulunan bebekler, genellikle ek oral motor zorluklarla karşılaşır, bu da beslenmeyi etkili bir şekilde yapmalarını zorlaştırır.

Peki, dudak veya damak yarığının beslenmeyi nasıl etkileyebileceğini anladığımıza göre, dudak veya damak yarığı bulunan bebeğinizde beslenmeyi desteklemek için yapmanız gerekenler nelerdir? Gelin bakalım.

Dudak Yarığı ve Damak Yarığı Bulunan Bebeklerin Beslenme Süreci Nasıl Desteklenir?

Biberon ile Emzirme veya Göğüsten Emzirme

Yalnızca dudak yarığı ile sınırlı bebekler genellikle göğüs emzirmesinde başarılı olurlar. Dudak yarığı alveolar kıvrımına (veya, çene ile diş çukurlarının buluştuğu yere) kadar uzanan bebekler genellikle göğüs emzirmesinde başarılı olurlar ancak bir emzirme danışmanı veya beslenme uzmanından yardım almak da gerekebilir. Dudak yarığı olan bebeklerin, dudak tutulumu olup olmamasına bakılmaksızın, bir miktar yardımla göğüsten emme yapabilmeleri mümkün olabilir, ancak bu tüm beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için yeterince etkili olmayabilir. Bu durumlarda genellikle özel biberonların kullanılması gerekmektedir.

Özel Biberonlar

Bebeğiniz için ona uygun bir biberon seçmek, etkili ve başarılı bebek beslenmelerini teşvik etmede fark yaratabilir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, süt çıkarmaya yalnızca sıkıştırma yoluyla izin veren bir biberon seçmektir (unutmayın: dudak veya damak yarığına sahip bebekler sıkıştırma veya ısırma yoluyla beslenir), yani seçeceğiniz biberon ağız boşluğunda artan bir basınç gerektirmemelidir. Dr. Brown’s özel besleme sistemi tam olarak bunu yapar! Dar bir meme akış seviyesine herhangi bir süt çıkarılabilir. Dr. Brown’s biberon emziklerinin akış hızında test edilmiş bir tutarlılığı vardır, bu da bebeğinizin oral, motor ve yutma koordinasyonunu destekler.

Alternatif Beslenme Yöntemleri

Bazen bir biberonun kullanılması, özellikle bir bebekte temel yarığın onarımından önce, altta yatan genetik veya nörolojik bir durum varsa zor olabilir. Bu yüzden alternatif beslenme yöntemlerinin kullanılması böyle durumlarda faydalı olabilir.

  • Açık Bardak: Bir açık bardak ile küçük yudumlar halinde anne sütü veya formül sunun. Bebeğinizin işaretlerini okuyun ve ihtiyaçlarına göre temponuzu ayarlayın.

 

  • Kaşık: Anne sütü veya formülü kaşık kenarından içirmeyi deneyin. Bebekler kaşık kenarından emme yapabilirler.

 

  • Şırınga: Anne sütünü veya formülü yavaşça bir şırınga aracılığıyla bebeğinizin ağzına damlatın. Ağız boşluğundan çok hızlı veya çok geriye damlatmamaya dikkat edin.

Diğer Hususlar

Daha önce bahsedilen stratejilere ek olarak, dudak veya damak yarığı bulunan bebekleri beslerken birkaç diğer hususu da göz önünde bulundurmak önemlidir.

  • Bebeğiniz normalde olduğundan daha sık gaz çıkarmaya ihtiyaç duyabilir.

 

  • Biberon emziği esnekliğini, yumuşaklığını artırmak; şekil, boyut veya akış hızını değiştirmek bebeğinizin biberon emme becerisini iyileştirebilir.

 

  • Bir takviyeli emzirme sistemi veya emzik uçları meme/göğüs ile emzirme sırasında kavrama ve süt çıkarma becerilerinde antrenman yapmak için faydalı olabilir.

Dudak yarığı ve damak yarığı, bir bebeğin beslenmesini etkileyebilir. Ancak bakıcınız bebeğinizin büyüme ve gelişimini desteklemek için nasıl yardımcı olacağını öğrenebilir. Bu süreçte bildiğiniz ve öğrendiğiniz her şeyi bakıcınıza da anlatmanız, bebeğiniz için alabileceğiniz en güzel reaksiyondur. Beslenme yolculuğunuza devam ederken, bebeğinizin becerilerinin zamanla muhtemelen gelişeceği ve daha olumlu, etkili beslenme deneyimlerine yol açacağına dikkat edin. Önemli olan, çocuk doktorunuz ile birlikte ilerlemenizdir. Çünkü çocuk doktorları bu stratejileri uygulamanıza, size ve bebeğinize uygun bireysel bir beslenme planı oluşturmanıza yardımcı olacak yegane kişilerdir.

Bu ve benzeri yazılarımızı beğeniyor ve faydalı buluyorsanız daha fazlası için web sitemizi ziyaret ederek bloglar sekmesine göz atabilirsiniz. Aynı zamanda bebeğinizin büyüme sürecinde ihtiyaç duyacağı tüm ürünlerimizi de web sitemiz üzerinden ziyaret edebilir, sormak istediğiniz tüm sorularınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Size ve küçük çekirdek ailenize huzur ve sağlık dolu günler dileriz. :)

Yorum yap

Lütfen unutmayın, yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.

Sepet

Alışveriş için, daha fazla ürün mevcut değil.

Sepetiniz boş.