Tarayıcınız desteklenmiyor. Edge, Chrome, Safari yada Firefox kullanın.

₺300 ve üzeri siparişlerinizde ücretsiz teslimat Hemen Keşfet

Haftanın Fırsat Ürününde özel indirime ek %10 indirim Hemen Keşfet

En yeni Dr. Brown's ürünleri Hemen Keşfet

Bebek Beslemede Çocuk Doktorlarının Geçmişten Günümüze Değin Tavsiyeleri

Yeni doğan bir bebeğinizin olması beraberinde birçok sorumluluğu, soruyu ve kaygıyı da getirir. Örneğin; ne zaman, ne ile ve nasıl besleyeceğinizi bilmemeniz gibi... İşte bu akılda gittikçe yer eden ve devleşen birçok soru ve belirsizlikle birlikte endişeli bir ruh haline bürünen ebeveynlerin zihnini rahatlatmak için, en yaygın bebek besleme tavsiyelerini ve kolaylıkla takip edilebilecek pediatrist önerileri sizler için derledik. Keyifli okumalar! :)

Tavsiye 1: "Yenidoğanlar sıkı bir besleme programına alınmalıdır." mitinden uzak durun!

Yenidoğanlar genellikle "talep üzerine" bir programa göre beslendiklerinde en iyi performans beslenme performansını gösterirler. Peki ‘’talep üzerine’’ besleme nasıl olur? Bebeğinizin açlık belirtilerini (örneğin, dudaklarını yalaması veya ellerini emmesi gibi) izleyerek besleme periyodunu belirlemelisiniz. Bu da alışılagelmiş olan tavsiyeyi yani bir saat belirleyerek bu saat geldiğinde beslemeye zorlamayı tamamen ortadan kaldırır. Genellikle, çoğu yenidoğan günde 8 ila 12 kez beslenir. Bebeğinizin yeterince beslendiğini gösteren güvence verici işaretler arasında;

  • bezini ıslatması ve dışkılaması,
  • beslemeler arasında ilgili bir tavırda olması,
  • pediatrist kontrol muayenelerinde kilo alımının iyi bir şekilde belgeleniyor olması bulunmaktadır.

Bebekleri sadece sıkı zamanlı bir programa dayalı olarak beslemek, ilerleyen günlerde ve haftalarda yetersiz beslenmelerine neden olabilir. Birçok ebeveyn başlangıçta talep üzerine besleme yaklaşımının ilerleyen günlerde karmaşık bir programa yol açacağından endişe ederlerken aslında pediatristler bunun tam tersini söylemektedirler. Yenidoğan döneminde talep üzerine besleme yönteminin kullanılması, genellikle bebeklerin iyi bir şekilde kilo alımını sağlar. Üstelik bebekler de bu süreçte hallerinden memnun olurlar ve daha az huysuzlanırlar. Talep üzerine besleme, gelişen bebeklere yol açar bu da nihayetinde ilk birkaç haftadan sonra iyi bir düzene oturmuş ve öngörülebilir besleme aralıklarına yol açar.

Tavsiye 2: "Emzirme ve biberon ile besleme karıştırılmamalıdır." miti doğru değildir!

Aslında emzirme doğru pozisyonlarda ve olması gereken şekilde gerçekleştirilirse, çoğu bebek biberonlara geçerken bu deneyime daha kolay adapte olabilir. Sebebi her ne olursa olsun - işe dönme ya da eşinizi veya diğer aile üyelerini bebeğinizin beslenmelerine dahil etmek istemeniz gibi - biberon ile besleme, emzirmeyi kesinlikle tamamlayabilir. Bebeğinizin emme – yutma – nefes koordinasyonunu kurmasına yardımcı olmak ve bebeğinizin beslemeyi çok hızlı tamamlamasını önlemek için yavaş akışlı bir biberon emziği ile bu sürece başlamanız önemlidir. Ayrıca ebeveynlere "hızlı beslemeleri" denemeleri de önerilenler arasındadır. Hızlı beslemeler, bebeği daha dik bir pozisyonda tutmak, biberonu yatay bir konumda tutmak ve her birkaç emmede bir biberonu aşağı doğru eğmek uygulamasını ifade eder. Bu uygulama, bebeğinizin besleme üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmasını sağlarken aynı zamanda doymuş olup olmadığını belirlemesine de yardımcı olur. Üstelik bu uygulama emzirme ile çok benzer bir uygulamadır. Biberon konusunda dikkatli olmanız gereken bir diğer nokta ise bebeğiniz büyüdükçe emzik akış hızının artırılması gerekip gerekmediğini belirlemek için bebeğinizin işaretlerini izlemeyi unutmamanızdır.

Tavsiye 3: "Emzirmeyi engelleyen emzikler bebeklere asla sunulmamalıdır." miti sizi korkutmasın!

Emzik kullanımındaki en büyük endişeler, bakıcıların bebeğin açlık belirtilerini kaçırmaları ve emzik kullanarak huzursuz (ve potansiyel olarak aç) bebeği beslememeleri ile alakalıdır. Eğer bu durum geçerli değilse yani bebeğiniz aç veya potansiyel olarak aç değilse, emzikler diğer rahatlatıcı teknikler arasında bebekleri sakinleştirmek ve rahatlatmak için oldukça iyi ve mantıklı olan yöntemlerden biridir. Ayrıca, sadece rahatlatma ve yemek yememe amacıyla emme yeni doğan gelişiminin normal bir parçası olarak kabul edilir; hatta 2005 yılından bir çalışma, emzik kullanımının şekerleme ve uyku sırasında ani bebek ölüm sendromu riskini azaltabileceğini bile öne sürmektedir.

Tavsiye 4: "Yenidoğan bebeğinizi beslemek oldukça kolaydır." miti sizin durumunuzun tam tersini ifade ettiği için üzülmeyin!

Diğer mitleri okuduğunuzda da görüldüğü gibi, beslenme konusunda hem bebek hem de bakıcı için genellikle büyük bir öğrenme durumu bulunur. Emzirme doğal bir eylem olmasına rağmen, tüm anneler veya bebekler için basit veya kolay olmadığı gibi olmak zorunda da değildir. Bunun için çocuk doktorunuz ile birlikte çalışmak ve yol almak, iyi bir süreç ve çözüm kurmada ve diğer emzirme sorunlarını gidermede sizin için büyük bir yardım ve destek olabilir. Her yeni şeyde olduğu gibi emzirme de hayatınızdaki yeni bir şey. Emzirmenin "kolay" hissettirmesi ise pratik yapılmasını gerektirir. Biberon ile besleme de pratik gerektirir, bu yüzden bebeğiniz başlangıçta biberon ile beslemeyi reddederse moralinizi bozmayın veya canınızı sıkmayın. Besleme zamanı, bebekler ve ebeveynler için inanılmaz derecede sıcak bir bağ kurma zamanı olabilir, bu nedenle baştan mükemmel olması gerektiği baskısını aklınızdan çıkartın. Zamanla, her ikisi de daha kolay ve keyifli hale geldiğinde bebeğiniz ile aranızda olmasını istediğiniz uyumu zaten bulmuş olacaksınız. :)

 

Dr. Brown’s olarak sizlere her zaman hayatın olağan akışı içerisinde gerçekleşmesi muhtemel sorunları ve başınıza geldiği zaman tedirgin olmamanız gereken durumları aktarmaya çalışıyoruz. Eğer siz de yazılarımızın size ve ailenize iyi geldiğini düşünüyorsanız diğer yazılarımıza da ulaşmak için web sitemiz üzerinden bloglarımıza göz atabilirsiniz. Bununla birlikte bebeğinizin ihtiyaç duyacağı tüm ürünlerimiz ve bizimle iletişime geçmek için de yine web sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Size ve çekirdek ailenize huzurlu ve sağlıklı günler dileriz!

Yorum yap

Lütfen unutmayın, yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.

Sepet

Alışveriş için, daha fazla ürün mevcut değil.

Sepetiniz boş.