Tarayıcınız desteklenmiyor. Edge, Chrome, Safari yada Firefox kullanın.

₺300 ve üzeri siparişlerinizde ücretsiz teslimat Hemen Keşfet

Haftanın Fırsat Ürününde özel indirime ek %10 indirim Hemen Keşfet

En yeni Dr. Brown's ürünleri Hemen Keşfet

Bebeklerde Reflü

Emzirme veya biberonla besleme olsun, kusma yani reflü, tamamen aktif olmayan bir sindirim sistemine sahip olmanın yaygın görülen bir yan etkisidir. Buna rağmen bebeğinizin iç organlarında kusmasına sebep olacak dış etkenler olabilir ve ciddiyetine bağlı olarak başka bir kaynak olması da söz konusudur.

Gelin birlikte bebeklerde reflü sindirim dünyasına, yardım etmek için neler yapabileceğinize ve doktorla konuşma zamanının geldiğini nasıl anlayacağınıza göz atalım.

Bebeklerde Reflü Tam Olarak Nedir ?

Küçük neşe kaynaklarımız sindirim sistemi gibi karmaşık sistemleri daha tamamen gelişmeden dünyaya gelir. Sıradan bir karnın çalışma şekli şöyledir:

Yiyecekler yemek borunuzdan aşağıya iner ve midenize gider. Yemek borunuzun sonu ile karnınızın başlangıcı arasında özofagus sfinkter adı verilen ve bir kapak gibi çalışan küçük bir kas halkası vardır. Yiyeceklerin mideye geçmesi için açılır ve yiyecekleri midede tutmak için kapanır. Bebeklerde bu kas henüz görevini yeni yeni anlamaya çalışıyor bu yüzden de her zaman işini tam yapamıyor. Bu durum da bebeğinizin sütü karnından, yemek borusundan ve ağzından tişörtünüzün her yerine geri çıkartması anlamına gelir.

Bebeklerde Kusma ve Reflü Hakkında Kısa Bilgiler

  • Reflü, en yaygın olarak 18 aya kadar olan bebeklerde görülür.
  • Sağlıklı bebekler, özellikle ilk 3 ayda günde birçok kez yediklerini çıkarabilir, kusabilir.
  • Bebeğiniz büyüdükçe kusma vakaları git gide azalır.
  • Prematüre bebekler kusma nöbetlerine en duyarlı bebeklerdir.

Çok yaygın olarak görüldüğü için reflü sağlık açısından korkulacak bir şey değildir ve genellikle acıya sebep olmaz. Bu yüzden doktora gitmek gerekli bile olmayabilir. NYC Gramercy Pediatrics Tıbbi Direktörü Dr. Dyan Hes ‘’Geçtiğimiz yılda, doktorlar bebekler için reflü ilaçlarını reçete yazmaktan uzaklaştılar, çünkü artık araştırmalar reflü ilaçlarının demir ve kalsiyum emilimine müdahale edebileceğini gösterdi. Ayrı reflü ilaçları bağırsakların bakteriyel florasını değiştirebilir, bu da enfeksiyonlara yol açabilir.’’  dedi. Yine de bebeğinizin küçük karnı gelişmeye devam ettikçe bebeğinize reflü konusunda yardımcı olmak için yapabileceğiniz tıbbi olmayan ilaç gerektirmeyen şeyler de mevcut.

Bebeklerde Reflü Nasıl Yatıştırılır

Mide ekşimesi olduğunuzda sağ tarafınıza uzanmamanız gerektiğini duymuşsunuzdur. Çünkü yetişkin midelerin sol tarafı yemek borusunun biraz üzerine çıkan hilal şeklinde bir kruvasan gibi şekillenir. Bu nedenle asidin orada etkili bir şekilde yuvalanması için küçük bir küp şeklinde depo görevi görür ve asidin yemek borusuna çıkmasını ve göğsünüzün yanmasını önlemeye yardımcı olur.

Bebekler aynı avantajlara sahip değildir; daha sık olarak sırtlarının üzerine yatmakta ve tamamen sıvı besin tüketmektedirler. Bebeğiniz dik bir şekilde oturmaya ve katı beslenmeye başlayana kadar, kusmasını azaltmak için yapabileceğiniz birkaç şeyi sizler için listeledik:

  • Mümkün olduğunca emzirin. Eğer emziremiyorsanız, kusmayı azalttığı klinik olarak kanıtlanmış Dr.Brown’s anti-kolik biberonu alın. Çocuk doktorlarının 1 numaralı önerisi olan Dr.Brown’s biberonları hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayın.
  • Bebek formülünüz hakkında çocuk doktorunuzla konuşun. Bazen hipoalerjenik veya hassas bir formüle geçmek yardımcı olabilir.
  • Daha kolay sindirim için bebeğinizin mamasına pirinç gevreği ekleyebilirsiniz.
  • Tabii ki öncesinde bu seçeneğin gerekli olup olmadığı hakkında çocuk doktorunuzla konuşun.
  • Bebeğinizi daha sık ve daha kısa sürelerle besleyin. Böylelikle bebeğinizin midesi asla tam olarak dolmaz. Merak etmeyin beslenmesinde hiç bir fark olmayacak aynı miktarda beslenecek sadece daha aralıklı şekilde beslenmiş olacak.
  • Tıpkı yemekten hemen sonra yüzmemeniz gerektiği gibi, yemekten hemen sonra oyun oynamamanız gereklidir. Sürekli hareketler, yiyeceği dışarıya doğru yönelmeye teşvik edecektir.
  • Beslenme sırasında ve sonrasında bebeğinizin gazını düzenli olarak çıkartın. Bebeğinizin gazını çıkartmaya ilişkin ipuçları hakkındaki makalemize göz atmayı unutmayın.
  • Bebeğinizin yemeğinin yerleşmesi ve sindirilmeye başlanması için bebeğinizi her beslemeden sonra 20 ila 30 dakika dik oturtun.
  • Uykusu sırasında bebeğinizi yükseltmeyi deneyin. Bebeğinizin beşiğinde nasıl güvenli bir şekilde yükseltebileceğiniz hakkında mutlaka çocuk doktorunuza danışın.

Ne Zaman Bebeğinizi Reflü İçin Doktora Götürmelisiniz

Tipik reflü tıbben GER olarak bilinir, gastroözofageal reflü için bir kısaltmadır. Ancak basitçe kusmaktan daha fazlası olduğu bir noktaya kadar gelebilir.

GERD olarak bilinen reflü tipi , gastroözofageal reflü hastalığının daha ciddi ve daha uzun süreli bir türüdür. GERD, GER'den çok daha nadir olmasına rağmen, sadece semptomların bile farkında olmak bebeğin mutlu ve sağlıklı olmasını sağlar.

Eğer bebeğinizde bu belirtileri görüyorsanız çocuk doktorunuzu görme zamanınız gelmiş demektir:

  • Bebeğinizde zorunlu kusma, daha çok şiddetli şekilde kusma durumu.
  • Bebeğinizin kilo alımının azdan hiçe doğru kaymaya başlaması.
  • Bebeğinizin süt dışındaki, sarı veya yeşil gibi sıvıları ve kahve telvesi gibi görünen içerikleri kusması, çıkarması.
  • Bebeğinizin yemek yemeyi reddetmesi veya yemekten sonra alışmadığınız derecede gergin olması.
  • Bebeğinizin nefes almada zorluk çekmesi, kronik öksürük veya zatürre görülmesi.
  • Dışkı veya kusmuğunda kan görülmesi.

Reflü ilaçlarının olası yan etkilerine rağmen, Dr. Hes, “Bebeğiniz gelişim göstermiyorsa, ilaçların kullanımını doktorunuza danışmalısınız çünkü faydaları risklerinden daha üstün gelebilir.”  şeklinde düşünüyor.

Bu semptomların tümü sadece GERD ile ilişkili değildir, bu nedenle çocuk doktorunuzla, küçüğünüzün neyle karşı karşıya olduğu hakkında konuşmanız son derece önemlidir.

Bebeklerdeki reflü, bebeğiniz veya sizin için hiç de eğlenceli değildir. Ancak kirli çamaşırlara rağmen bebeğinizin her gün birkaç sefer kusmasında kesinlikle yanlış bir şey olmadığından emin olabilirsiniz. Bebeğinizin karnında daha fazla yiyecek tutmasına yardımcı olan biberonlarımızı almak için Dr.Brown’s çevrimiçi mağazasına göz atın ve minik yavrunuza en uygun seçeneği bulmak için zaman kaybetmeyin!

Yorum yap

Lütfen unutmayın, yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.

Sepet

Alışveriş için, daha fazla ürün mevcut değil.

Sepetiniz boş.